den 24 januari 2021

  

En kistkoffert full
med skor

 
Gunilla om sin väska:
 
"När min mormors mor, Elisabeth, var 14 år hade hon förlorat båda sina föräldrar. Hon skickades därför till släktingarna i Amerika. Alldeles ensam gjorde hon den långa båtresan, satt i karantän på Ellis Island och tog sig sedan den långa vägen till Iowa, utan att kunna engelska.
 
Elisabeth bodde hos sina två sysslingar som var sömmerskor i Des Moines. Men efter sju år i Amerika reste hon tillbaka till Sverige igen, till sin sjuka mormor. Det fanns ingen annan kvar i Sverige som kunde ta hand om henne.  
 
Elisabeth ansågs nog som lite extravagant när hon kom tillbaka till Eskilstuna i början på 1900-talet. Det berättas att hon hade en hel kistkoffert full med skor med sig hem till Sverige. Och en gång klippte hon hål i ena skon för att hon var så trött på att den skavde på en liktorn när hon var ute och gick.
 
Jag undrar om det var ett svårt val för Elisabeth att resa tillbaka till Sverige. Det sägs att hon var förlovad med en irländare. Men han blev kvar i USA. Tänk om hon hade stannat. Tänk vad det valet hade betytt för mig."

 

 
 

 

Konfirmationsbibeln som tillhört mormors mor Elisabeth

 
Skrivet i Gunillas konfirmationsbibel:
 
Elisabeht Olson, Des Monees, Iowa den 4 Maj 1896
 
 
Till Gunilla på din konfirma-tionsdag 26 April 1986
 
1896 - 1986 - siffermagi?
 
 
Väskan är sydd av en linnehandduk med Gunillas monogram GE, en bröllopsgåva.
 
 
En liten gåva från dopet
 
Privacy Statement  |  Terms Of Use
Copyright (c) 2021 Annakroni