den 24 januari 2021

  

Emilie från Drängsered

 

I Ingas väska finns berättelsen om Emilie, prästdottern från Drängsered. År 1862, när Emilie var 27 år, gifte hon sig med garvaren Anders. Tillsammans fick dom åtta barn.

 

Livet var fattigt och hårt. Tre av barnen dog redan när dom var mycket små, och de två yngsta barnen Selma och Hjalmar var utackorderade från och till. År 1880 tvingades familjen att bryta upp från hemmet i Björketorp för att söka försörjning på väverierna i Mölnlycke. Tre månader senare dog maken Anders.

 

Så småningom for äldsta dottern Bertha till Amerika och sonen Viktor dog 30 år gammal. Efter några år kom Bertha tillbaka och hämtade de yngsta syskonen Selma och Hjalmar, och Emilie fick aldrig se dem igen.

 

Mitt i detta sorgekantade liv fanns ändå plats för det goda. Det vet vi för Emilies receptsamling med äppelkaka, smörgröt och mandelkubb finns bevarad.

 

När Emilie dog, år 1917, var Abela det enda av hennes åtta barn som var vid liv i Sverige. Det är ett under att vi finns här, Inga och jag, vi som är barnbarn och barnbarns barn till Abela, Emilies dotter.

 

 

 

Äpplekaka ur Emilies receptsamling, år 1890 

 
 
Emilie
 
Väskan är sydd av Ingas linnehandduk med monogram, IB.
 
Privacy Statement  |  Terms Of Use
Copyright (c) 2021 Annakroni